Pragniesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli odpowiednio zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
włoskie specjały Kraków
Ale najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest bardzo regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna zasada jednakże jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w najwyższym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Następnie pora na ukochane akcesoria, choć można trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej też gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.