Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie daje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film